Selasa, 8 Mac 2011

DISIPLIN PELAJAR PERLU DIBENDUNG SEGERA.....

Kajian yang memaparkan betapa sejumlah satu pertiga daripada sekolah-sekolah harian di negara ini terdedah kepada bahaya kegiatan samseng atau pun gengsterisme bukanlah sesuatu yang boleh dipandang ringan.

Ibarat api dalam sekam, jika dibiarkan marak tanpa kawalan sudah tentu bakal mengundang padah yang lebih buruk lagi.

Walaupun Ketua Pengarah Pendidikan, Datuk Abdul Shukor Abdullah mengatakan bahawa gejala ini masih terkawal dan tidak membimbangkan, namun di satu sudut janganlah pula kita mengambil sikap menunggu sehingga keadaan sudah menjadi serius baru tindakan mahu diambil kerana dikhuatiri bila sampai ke peringkat itu kelak, segala-galanya mungkin sudah terlambat.


Sikap setengah ibu bapa yang lebih mementingkan materialistik dan kurang memberikan tumpuan dan perhatian kepada anak-anak mereka di rumah sudah acap kali diperkatakan sebagai salah satu punca kepada masalah disiplin pelajar dan bukan lagi suatu isu yang baru.

Setiap kali masalah yang membabitkan pelajar timbul, golongan ibu bapa pasti menjadi sasaran. Namun itulah hakikat yang harus diterima oleh ibu bapa di zaman moden ini.

Tidak dapat tidak mereka perlu akur dengan kenyataan bahawa pembentukan akhlak serta moral yang baik perlu disemai dan dipupuk dari rumah lagi.
Malangnya melihat senario masa kini, ibu bapa nampaknya lebih leka dengan pembangunan ekonomi sehingga melupakan soal pembangunan insan yang bertunjangkan agama dan menitikberatkan nilai-nilai murni.

Soal memberi didikan agama dan rohani kepada anak-anak semakin diabaikan oleh ibu bapa di zaman moden ini. Tidak dapat dinafikan mana-mana agama pun sentiasa menitikberatkan penerapan nilai-nilai murni yang rata-rata menghendaki penganutnya menjadi baik - soalnya adakah ibu bapa mengambil berat tentang perkara ini?


Masalah disiplin yang lebih menjurus di kawasan bandar memberi gambaran kepada kita bahawa institusi keluarganya telah semakin rapuh di mana ibu bapa mereka lebih sibuk dengan urusan mencari kemewahan dunia dan tidak mempunyai masa langsung untuk bermesra  dengan anak-anak.

Anak -anak selalunya akan dibiarkan tinggal bersendirian di rumah tanpa pengawasan dan peluang yang ada ini selalunya akan mereka gunakan untuk memenuhi gelodak dan runtunan nafsu remaja mereka seperti menonton filem-filem lucah dengan rakan-rakan sebaya mereka. Oleh itu, tidaklah menghairankan kita di peringkat usia muda begitu sudah ada pelajar yang terjebak dalam perlakuan seks seperti bersekedudukan dan merogol. Jangan terperanjat kalau dalam beg anak-anak kita kini terdapat kondom selain daripada buku-buku sekolah mereka!

Dalam keadaan sekarang yang dipengaruhi oleh Internet, peranan ibu bapa sudah tentunya lebih berat lagi kerana anak-anak kini sudah mula berjinak dengan internet dan banyak menghabiskan masa di cybercafe dan mempunyai peluang yang seluas-luasnya untuk melayari laman-laman yang tidak sepatutnya mereka layari.

Pendeknya anak-anak remaja sekarang kian terdedah dengan pelbagai bahan negatif yang berunsurkan seks yang boleh merosakkan minda mereka dan sekali gus menjerumuskan mereka ke dalam perlakuan-perlakuan yang tidak sihat.

Tidak mustahil, gejala ini akan menular di kalangan pelajar sekolah sekiranya ibu bapa tidak mengambil langkah berjaga-jaga dari sekarang bagi mengawal anak mereka dari terjebak sama. Saluran yang begitu popular dikalangan pengguna internet khususnya golongan pelajar yang masih muda remaja kadangkala di jadikan medan untuk mereka menghamburkan perkataan-perkataan yang berunsur lucah yang akhirnya membawa kepada perlakuan-perlakuan seks yang tidak diingini.

Tidak kurang pentingnya juga, kita mengharapkan ibu bapa akan lebih bersikap terbuka dalam menangani masalah disiplin di kalangan anak mereka. Kita dapati ada ibu bapa yang secara melulu cuba menyalahkan pihak sekolah ataupun guru sekiranya anak-anak mereka dikenakan tindakan disiplin. Ada kalangan ibu bapa yang cepat melenting dan cuba mengheret guru ke mahkamah sekiranya tindakan disiplin diambil terhadap anak mereka.

Apa yang penting sekarang semua pihak perlu berganding bahu melaksanakan segala bentuk tindakan yang telah dirangka sebelum segala-galanya menjadi parah.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

'JOM BACA LAGI ENTRI INI' Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...