Selasa, 19 Oktober 2010

HOMESTAY SUNGAI HJ DORANI

Di pagi hari ....... bertolak "Homestay - Kembara Ilmu"

 "Bismilah hi rahman nir rahim, Allhamdulillah hil lazi ahya na ba' da amatina wa ilahi nusyur.....Amin".

Mata ku tertumpu pada jam di dinding, "Baru 4.30 pagi," detik hati ku. "Ahamdulillah , sempat rasanya solat Tahajjud ni," kata ku sambil menyemburkan air ke anggota badan mengambil wuduk.

Doa dibaca, zikir dilafazkan..... "Along...along....along, bangun dah 5.30 pagi ni. Pergi mandi, jap lagi masuk waktu Subuh.""Nanti tak sempat sarapan pulak.....cepat."gesa ku. Umi dah bangun ketika aku solat Tahajjud tadi. Bunyi geseran pinggan mangkuk memecah kesunyian pagi. "Kemas pinggan lah tu, apa menu pagi ni rasanya? tertanya-tanya hati ku.

"Ayah, dah azan Subuh ke?" terhenti lamunan ku seketika. "Rasanya, dah masuk waktu ni, dah 5.45 pagi. Sembahyang dulu....ayah nak ambil wuduk," terkapai-kapai aku nak mengambil penyembur air. "Bersendirian anak ku bersolat....biasanya along akan bersolat dengan uminya.....tapi dah seminggu uzur nak buat macam mana. Dah fitrah orang perempuan." bisik hati ku.

"Allah Hu Akbar".......

'Barang-barang semua dah siap ,ke......along?" tanya umi sambil membawa mee kari dan air susu. kepada ku. "Dah, umi ...........malam tadi sampai pukul 12.30 malam. Nasib baik ayah temankan."sambil meletakkan beg di tepi pintu. Along terus mengerakkan adik-adiknya bangun. Berebut-rebut lah nak masuk bilik air, akhirnya si bongsu mengaku kalah. "Alhamdulillah, sedap menu abang pagi ni.......terima kasih, umi," puji ku seraya tersenyum melihat gelagat anak bongsu ku mengeliat di atas toto.

"Pergi sarapan dulu, umi dah siapkan atas meja tu. Ajak angah makan sekali." "Dah sudah  makan.....letak pinggan dalam sinki. Along tolong umi....cuci pinggan tu." sambung umi sambil mengemas tempat tidur. "Baik, umi......"





"Assalamualaikum,.....assalamualaikum....." sayup-sayup kedengaran orang memberi salam di luar pintu pagar ku. "Waalaikumsalam," "Along, cikgu dah sampai tu......cepat," desak ku. "Jaga diri di tempat orang, jangan lupa sembahyang," pesan umi sambil menghulurkan tangan bersalaman dengan along. Tangan dan pipiku dikucup "Ingat , apa ayah pesan semalam?"......"Ingat, ayah........ ," along bersalaman dengan adik-adiknya pula.



Aku membelek-belek handphone, "Dah 6.45 pagi," bisik hati ku. "Ya Allah,....selamatkan perjalanan anak ku pergi dan balik.......Amin." terus ku sapukan tangan ke muka ku.

2 ulasan:

  1. Semoga along selamat sampai, dan selamat pulang semula ke Istana Idaman 34

    BalasPadam

'JOM BACA LAGI ENTRI INI' Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...